Kedves közönségünk, kedves érdeklődők!

A Frankolorés fesztivál 2005 óta annak a feladatnak kötelezte el magát, hogy minél több francia nyelven író afrikai és karibi szerzőt, drámaírót ismertessen meg Közép- és Kelet-Európában. A Frankolorés a frankofónia színpompás palettáját szeretné megmutatni.

Hogy hogyan csináljuk? Színházi foglalkozásokat és műhelyeket szervezünk középiskolákban, franciául tanuló diákok számára. Ezzel párhuzamosan több egyetem Francia Tanszékén is mozgolódunk, ahol a színházi műhelymunka mellett – meghívott előadók segítségével és konferenciák keretében – a szerzők alaposabb megismerésére és a művek megvitatására is alkalom nyílik.

A fiatalok színházi szárnypróbálgatásaihoz elsősorban olyan szerzők szövegeiből válogatunk, akik vagy erőteljes dramaturgiai eszköztáruk, vagy sajátos költői hangvételük okán hívják fel magukra a figyelmet. Rajtuk keresztül kukucskálunk be azokba az oly távolinak tűnő világokba, amelyekhez a közös nyelv mégis közel visz bennünket.

Az utóbbi időben egyre több tanár és diák kapcsolódott be a közös munkába, hiszen nem sok izgalmasabb dolog van a felfedezésnél, annál, amikor a világ valamelyik távoli csücskében élő emberek élete egy-egy színdarab segítségével megelevenedik előttünk.

Célunk persze az is, hogy ezeknek a műveknek a létezéséről ne csak azok szerezzenek tudomást, akik beszélnek franciául, ezért fontosnak tartjuk, hogy a szakma számára – többek között – magyar fordításban is hozzáférhetővé tegyük őket. 

A fesztivál időszaka minden évben a közös munka csúcspontja, egyben betetőzése. Ilyenkor lehet találkozni egyik-másik szerzővel, kilépünk a közönség elé előadásainkkal, beszélgetéseket szervezünk, azaz jelen vagyunk. És ahhoz, hogy sokféleségünkben továbbra is jelen lehessünk, elsősorban a fiatalokra és olyan érdeklődő nézőkre számítunk, akik nyitottak a közös gondolkodásra.

A fesztivál idei, 14. évadában Charlotte Delbo, Imre Kertész, Primo Levi, Micheline Maurel és Jorge Semprún szövegeit ismerhetik meg.

Yazid Lakhouache, fesztiváligazgató